Preuzmi player

GV Topic

ŠIROKI BRIJEG - Gradsko vijeće Širokog Brijega održat će svoju 9. sjednicu u srijedu, 29. rujna 2021., s početkom rada u 10 sati. Sjednica će se održati u dvorani Gradskog vijeća.

1. Usvajanje Zapisnika sa 7. sjednice Gradskog vijeća;
2. Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Plana parcelacije;
3. Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa;
4. Prijedlog Odluke o zamjeni nekretnina;
5. Prijedlog Odluke o davanju zemljišta u zakup u katastarskoj općini Knešpolje;
6. Prijedlog Odluke o prodaji nekretnine u poslovnoj zoni Knešpolje;
7. Prijedlog Odluke o davanju ovlaštenja za zaključivanje ugovora o zakupu s poduzećem Mtel a.d. Banja Luka;
8. Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva na građevinskom zemljištu u korist Mjesne zajednice Crne Lokve;
9. Izvješće o izvršenju Proračuna Grada Širokog Brijega od 1.1.2021. do 30.6.2021. god.;
10. Izvješće o radu za školsku 2020./2021. godinu:
a) Gimnazije fra Dominika Mandića,
b) Srednje strukovne škole,
c) Prve osnovne škole Široki Brijeg,
d) Druge osnovne škole Široki Brijeg,
e) Osnovne škole Kočerin,
f) Osnovne škole Biograci,
g) Glazbene škole Široki Brijeg;
11. Informacija o radu Podružnice za zapošljavanje Široki Brijeg;
12. Vijećnička pitanja, primjedbe i prijedlozi.

covicMOSTAR - Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović uputio je pismo diplomatskim predstavnicima u Bosni i Hercegovini u kojem ih informira o stanju u zemlji i poziva da pomognu u reformi Izbornog zakona, kao ključnom pitanju u BiH.

Pismo prenosimo u cijelosti:

U svjetlu ovih važnih vremena za Bosnu i Hercegovinu, dopustite mi da Vam se obratim s nekoliko riječi, koristeći priliku i da izrazim svoju duboku zahvalnost Vama i Vašoj administraciji za stalnu podršku napretku Bosne i Hercegovine. Kao ključni sudionici brojnih važnih procesa u našoj domovini, želim Vas informirati o sljedećem

Prilike u kojima se nalazimo zahtijevaju da naša pažnja bude posvećena ključnim reformama pred kojima se nalazimo. Imajući to u vidu, pozivam na Vašu pozornost i pomoć dok radimo na izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, procesu koji mora biti dovršen u predstojeća tri mjeseca ove neizborne godine i koji zahtijeva ograničene ustavne reforme. Postojeća diskriminacija u našem sustavu mora konačno biti eliminirana, a jednakost osigurana i zaštićena. Ovo je kritična komponenta održavanja izbora 2022. godine. 

Pri tome, držim važnim podsjetiti na političko postignuće u kojemu je i sama međunarodna zajednica odigrala važnu ulogu – Mostarski sporazum iz lipnja 2020. Ovaj politički sporazum ne samo da je postavio temelje za održavanje Lokalnih izbora u Gradu Mostaru, već je i postavio temelje za zajednički prihvaćenu odgovornost za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH. Kao često spominjan primjer konstruktivnog političkog dijaloga, naša je kolektivna odgovornost da ne dopustimo da takav primjer bude ukaljan manjkom odgovornosti za pridržavanje preuzetih obaveza. Činjenica da Izborni zakon mora biti ozbiljno shvaćen i žurno riješen se ne može osporiti. Stoga, sve je važnije da naš fokus ostane neometen dok se približavamo konačnim mjesecima prije 2022. godine. 

Skrećem Vašu pažnju na nedavno fabricirane matematičke informacije koje se odnose na zastupljenost ili nezastupljenost u pojedinim tijelima vlasti, a koje su stavljene pred predstavnike međunarodne zajednice u BiH. Žalosti me da neki domaći politički čimbenici još uvijek ne shvaćaju ozbiljnost situacije, niti našu odgovornost i beneficije iskoraka kojega možemo poduzeti, baveći se više poticanjem destabilizirajućih političkih narativa i uništavanjem zaglavnog kamena, temelja Bosne i Hercegovine koja počiva na principu konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja. 

Kažem ovo duboko svjestan prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine – jednakopravnost, konstitutivnost, pravo na legitimno političko predstavljanje na svim administrativno-političkim razinama nisu podložni političkom trgovanju niti matematičkoj prevari. 

Uvažene Ekscelencije, odgovorno tvrdim kako su sve političke stranke Hrvatskog narodnog sabora spremne aktivnije se uključiti u konstruktivan dijalog o povećanju funkcionalnosti Federacije Bosne i Hercegovine te Bosne i Hercegovine u cjelini kada uspješno dovršimo naš vitalni zadatak izmjene Izbornog zakona tijekom 2021. godine. Važno je, držim, iskazati i to kako će postizanje dogovora o Izbornom zakonu pozitivno utjecati i na funkcioniranje Federacije Bosne i Hercegovine, kao važan korak u ispravnom smjeru.

Sukladno s našim dugogodišnjim aspiracijama budućnosti u Europskoj uniji i NATO-u, naša predanost euroatlantskim integracijama je ustrajna. Stoga je važno naglasiti kako nadolazeći pozitivni pomaci koje možemo poduzeti imaju snagu ne samo doprinijeti unutarnjoj stabilnosti, napretku i razvoju Bosne i Hercegovine, već i našoj euroatlantskoj budućnosti. Pozivam sve da ispune ono što je potrebno, očekivano i integralno za bolju Bosnu i Hercegovinu, navodi Čović u pismu diplomatskim predstavnicima u BiH.

covic schmidtSARAJEVO - Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović danas je u Sarajevu održao radni sastanak s novoimenovanim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. 

Dužnosnici su razgovarali o prilikama u BiH; naglasak je stavljen na očekivanja od tekuće neizborne godine, stabilizaciju političkog dijaloga, napredak na EU i NATO putu te na otklanjanje postojećih diskriminacija na svim administrativno-političkim razinama.

U svjetlu razgovora o jednakopravnosti, dr. Čović istaknuo je ključnim izmjene Izbornog zakona BiH i ograničene ustavne izmjene. One će, kako je kazao, pružiti prijeko potreban iskorak i institucionalno zaštititi jednakopravnost i legitimno
predstavljanje. Krajnje je vrijeme da otklonimo postojeće diskriminacije prema svim žiteljima u našoj domovini i do kraja stabiliziramo dijalog – kazao je.  

Put BiH prema Europskoj uniji i NATO-u okosnica je rada hrvatskih političkih dužnosnika, istaknuo je prilikom razgovora. Perspektiva razvijene i europske BiH mora se poduprijeti konstruktivnim radom, poštivanjem postignutih političkih
sporazuma te neupitnim  uvažavanjem načela konstitutivnosti, jednakopravnosti i legitimnog predstavljanja.

Također, istaknuo je zabrinutost zbog ozbiljnih političkih nasrtaja na nezavisnost i funkcioniranje pravosudnih institucija, dotičući se poimenice Tužiteljstva BiH, Suda BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

covicSARAJEVO - Bosni i Hercegovini prijeti eskalacija političke krize, a jedini način da se to spriječi jest razgovarati i dogovoriti rješenja za otvorena pitanja, ocijenio je u četvrtak predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

On je novinarima u Sarajevu kazao kako aktualne rasprave o ratnom razdoblju i slične teme u potpuno drugi plan stavljaju euroatlantski put BiH i izmjene izbornog zakona, o čemu je bilo kranje vrijeme da se postigne dogovor, javlja Hina.

Kazao je kao HDZ BiH i s njim povezane stranke žele unatoč sadašnjim kušnjama naći rješenje za funkcioniranje ovog prostora kako se ne bi ušlo u puno ozbiljniju krizu.

"Naznake o takvoj krizi dolaze gotovo svakodnevno iz različitih centara moći", kazao je dr. Čović neposredno nakon što je otkazana sjednica Vijeća ministara BiH jer na nju nisu došli ministri srpske nacionalnosti, uključujući predsjedatelja Zorana Tegeltiju. Zbog bojkota srpskih zastupnika ranije ovog tjedna morale su biti otkazane i sjednice Zastupničkog odnosno Doma naroda Parlamenta BiH.

Nesudjelovanje u radu središnjih tijela vlasti odgovor je političkih stranaka iz Republike Srpske na odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne izmjene Kaznenog zakona BiH kojim se od ovog tjedna kaznama do pet godina zatvora mogu sankcionirati sve osobe koje niječu sudski dokazane ratne zločine i veličaju počinitelje takvih zločina.

No Čovićeva je teza kako se u ovom slučaju odgovornost za blokade ne može prebaciti samo na kadrove iz RS, a tvrdi kako tijela vlasti BiH i kada formalno funkcioniraju zapravo to čine bez stvarne koristi odnosno ne donose nikakve bitne odluke.

Po njegovu je sudu kolovoz pravo vrijeme za razgovore kako bi se izbjeglo stanje u kojemu vlast neće funkcionirati, tim prije jer brojne bitne odluke valja donijeti ove godine s obzirom na procjene da se iduće godine, kada su planirani izbori, to vjerojatno ionako neće moći učiniti.

Po prvi puta komentirajući odluku Valentina Inzka o sankcioniranju onih koji niječu ratne zločine kao i njegov cjelokupni mandat dr. Čović je kazao kako sadašnji visoki predstavnik došao u BiH kao prijatelj, a odlazi kao "netko tko je značajno unazadio procese u BiH djelujući kako dio politike koja nije politika BiH". Predsjednik HDZ-a je, komentirajući posljednju Inzkovu odluku koja je izavala bijesna reagiranja u RS, neodrđeneo poručio kako svaki ratni zločin zaslužuje osudu, a sudovi su ti koji u takvim slučajevima imaju konačnu riječ.

Bolji učinak od Inzkovog dr. Čović očekuje od njemačkog političara Christiana Schmidta, koji narednog tjedna preuzima dužnost visokog predstavnika.

"Očekujem da će sa Schmidtom suradnja biti vrlo dobra, a naša je želja da se OHR zatvori čim se za to ispune uvjeti", kazao je dr. Čović.

POLITIKA

Sabor HDZ-a BiH jednoglasno potvrdio dr. Dragana Čovića za predsjednika HDZ-a BiH

Sabor HDZ-a BiH jednoglasno potvrdio dr. Dragana Čovića za predsjednika HDZ-a BiH

on Ponedjeljak, 08 Svibanj 2023

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović nastavit će voditi HDZ BiH u narednom četverogodišnjem mandatu, jednoglasno su potvrdili izaslanici HDZ-a BiH na XIV. Saboru koji se održava danas...

Širokobriješkim ugostiteljima produženo radno vrijeme

Širokobriješkim ugostiteljima produženo radno vrijeme

on Petak, 02 Prosinac 2022

ŠIROKI BRIJEG - Na temelju članka 13. Pravilnika o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području Županije Zapadnohercegovačke (Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke br: 25/19) gradonačelnik Grada Širokog Brijega donio je ZAKLJUČAK o...

Prijedlog Zaključka o usvajanju projektirane trase brze ceste Mostar - Široki Brijeg – Grude - RH

Prijedlog Zaključka o usvajanju projektirane trase brze ceste Mostar - Široki Brijeg – Grude - RH

on Utorak, 20 Rujan 2022

ŠIROKI BRIJEG - Gradsko vijeće Širokog Brijega održat će 18. sjednicu u srijedu, 21. rujna 2022., s početkom rada u 10 sati. Sjednica će se održati u Gradskoj vijećnici.Za sjednicu je...

Osnivanje JP „Plinovod Južna interkonekcija“ d. o. o

Osnivanje JP „Plinovod Južna interkonekcija“ d. o. o

on Srijeda, 31 Kolovoz 2022

ŠIROKI BRIJEG - Na 134. sjednici Vlada ŽZH-a je, između ostalog, utvrdila tekst Prijedloga Odluke o osnivanju Javnog poduzeća „Plinovod Južna interkonekcija“ d. o. o i istu uputila u skupštinsku proceduru....

GIP Široki Brijeg: Poziv građanima za glasanje putem mobilnog tima

GIP Široki Brijeg: Poziv građanima za glasanje putem mobilnog tima

on Srijeda, 24 Kolovoz 2022

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ŽUPANIJA ZAPADNOHERCEGOVAČKA GRAD ŠIROKI BRIJEG  Gradsko izborno povjerenstvo  Broj. 01- 48/22 Široki Brijeg, 22. 08. 2022. Godine Gradsko izborno povjerenstvo Široki Brijeg obavještava...

Plaćeno političko oglašavanje

Plaćeno političko oglašavanje

on Nedjelja, 21 Kolovoz 2022

Termini u programu RŠB-a u vrijeme predizborne kampanje za PLAĆENO POLITIČKO OGLAŠAVANJE političkih subjekata:- blok 1: od 10,30 do 11 sati- blok 2: od 16,30 do 17 sati- blok 3:...

Neposredno obraćanje političkih subjekata

Neposredno obraćanje političkih subjekata

on Nedjelja, 21 Kolovoz 2022

IZBORI 2022. – NEPOSREDNO OBRAĆANJE POLITIČKIH SUBJEKATA22. 9. (četvrtak):14,30 – 14,33 Stranka za BiH14,38 – 14,41 SDS14,46 – 14,49 PDP14,54 – 14,57 LS BiH15,02 – 15,05 Za pravdu i red...

Cjenik - Izbori 2022.

Cjenik - Izbori 2022.

on Petak, 12 Kolovoz 2022

Plaćeno oglašavanje pol. subjekata – Izbori 2022. Emitiranje spotova- do 15 sec. 8 KM- do 30 sec. 10 KM- do 45 sec. 12 KM- do 60 sec. 15 KM- preko...

Prijedlog Odluke o dodjeli javnog priznanja Zlatna plaketa 'Grb Grada Širokog Brijega'

Prijedlog Odluke o dodjeli javnog priznanja Zlatna plaketa 'Grb Grada Širokog Brijega'

on Četvrtak, 21 Srpanj 2022

ŠIROKI BRIJEG - Gradsko vijeće Širokog Brijega održat će 16. sjednicu u utorak, 26. srpnja 2022., s početkom rada u 10 sati. Sjednica će se održati u Gradskoj vijećnici. Za sjednicu...