Preuzmi player

Korona virus malaMOSTAR - U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na Covid-19 tijekom posljednja 24 sata testirano je 243 uzorka.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivno je šest, svi iz Mostara.

U klinici za infektivne bolesti SKB Mostar trenutno se liječi šest bolesnika. Jedan bolesnik je na respiratoru i izrazito teškog kliničkog stanja, ostali bolesnici su stabilno.

Županijski i općinski sanitarni inspektori u protekla 24 sata izdali su 13 rješenje o samoizoliranju i izoliranju.

Ukupno je izdano 430 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, priopćeno je iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

0
0
0
s2sdefault

zhzŠIROKI BRIJEG - Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP) proglasio je, na osnovu procjene kapaciteta županija za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini, pobjednike u planiranju i upravljanju razvojem, a to su Srednjobosanska (SBŽ) i Zapadnohercegovačka županija.

Procjena kapaciteta županija za planiranje i upravljanje razvojem je sustav mjerenja napretka ostvarenog u provođenju procesa strateškog planiranja i upravljanja razvojem. Prate se četiri skupine kriterija procjene. To su status strateških dokumenata, implementacija strategije, strukture za upravljanje razvojem te izvještavanje i uključenost županijskih skupština u razvojne procese. Svi ti kriteriji doprinose konačnoj ocjeni, odnosno indeksu.
Projektni odbor ILDP-a, zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini, proglasio je pobjednike na osnovu provede procjene. Srednjobosanska županija dobila je nagradu za najbolji sustav, za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini, indeksom od 95 posto.

Kako je kazao, u ime Srednjobosanske županije, Muhamed Softić ta županija ostvarila je u posljednje dvije godine značajne rezultate u rastu indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem. Osvojila je nagrade za prvo i drugo mjesto u kategoriji uspostavljenosti sustava planiranja i upravljanja razvojem.

– Taj vid nagrade nas motivira da, iz godine u godinu, budemo još bolji – rekao je. Podsjećanja radi, SBŽ dobila je nagradu za najveći rast indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem u 2018. godini. Nagradni fond od 80.000 USD Srednjobosanska županija iskoristila je za implementiranje uvođenja E-pisarnice. Za ovu godinu planiraju kandidirati projekt nabave CT uređaja, za JU Bolnica za plućne bolesti Travnik.

– Treba naglasiti da je Tuzlanska županija bolje rangirana sa 97 posto indeksa, ali je u toj kategoriji u 2018. godini već dobila financijsku nagradu za sufinanciranje provedbe projekta iz Akcijskog plana. Prema ranijoj odluci ILDP projektnog odbora ista županija u istoj kategoriji ne može dva puta dobiti nagradu te je nagrada za 2019. godinu pripala Srednjobosanskoj županiji – naglašeno je.
Koordinator Županijskog odbora za razvoj TŽ Senad Ovčina kaže da su rezultati koje Tuzlanska županija postiže rezultat timskog rada i posvećenosti svih sudionika u procesu.

– ILDP projekt i njegovo osoblje imali su značaj za Tuzlansku županiju i ostvarivanje tih rezultata. Po procjeni stanja procesa planiranja i upravljanja razvojem u Tuzlanskoj županiji, vidljiv je ogroman napredak od 2014. godine (23 posto indeksa) do 2019. godine (97 posto indeksa).

Suradnjom i trudom ostvaren je značajan transfer znanja u toj oblasti, što je omogućilo Tuzlanskoj županiji lidersku poziciju – kazao je Ovčina. Nagradu za najveći rast indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini dobila je Zapadnohercegovačka županija (rast indeksa sa 83 posto u 2018. na 94 posto u 2019.).
Ivan Jurilj iz Zapadnohercegovačke županije naglašava da je nagrada priznanje za nastojanja da se uspostavi učinkovit sustav planiranja i razvoja, sve radi poboljšanja i podizanja kvalitete života u toj županiji.

– Zapadnohercegovačka županija uložila je napor u kvalitetnije ozračje za razvoj. Nagrada je svojevrsno priznanje da smo na dobrom putu. Najveći izazovi u procesu planiranja i upravljanja razvojem svakako su još nedovoljno razvijeni kapaciteti za upravljanje razvojem na svim razinama te nedostatak novca za razvoj instrumenata potpore da bi se razvojni procesi ubrzali i postigli još bolji rezultati – objasnio je.

Kako se ističe u priopćenju za javnost, dosad je ostvaren napredak u uspostavljenosti sustava za upravljanje razvojem, a u razdoblju koje slijedi u većini županija fokus će se moći preusmjeriti na osiguranje održivosti i kreiranje pozitivnih efekata na život stanovništva.

Predstavnik ILDP-a Nasir Nalić čestitao je predstavnicima svih županija, posebno onih za koje smatra da su već u velikoj mjeri osigurali kontinuirano odvijanje procesa i održivost postignutih rezultata.

– To su Tuzlanska županija, Srednjobosanska županija, Zapadnohercegovačka županija, Sarajevska županija te Zeničko – dobojska županija. Uvjeren sam da će i ostale županije, već tijekom ove godine, napraviti pozitivne iskorake – kazao je Nalić, priopćio je UNDP BiH.

0
0
0
s2sdefault

DRUŠTVO

189 novozaraženih u BiH

189 novozaraženih u BiH

14 Srpanj 2020

SARAJEVO - U posljednja 24 sata u Bosni i Heregovini registrirano je 189 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od toga je u Federaciji BiH 139 pozitivno na COVID-19, a u RS-u 50....

29. godišnjica Poskok bojne

29. godišnjica Poskok bojne

14 Srpanj 2020

ŠIROKI BRIJEG - Prigodnim programom, 18. srpnja (subota), obilježit će se 29. godišnjica formiranja prve dragovoljačke postrojbe HVO-a, Poskok bojne. Obilježavanje će započeti svetom misom za preminule zapovjednike Franu Kovačića i...

71 krizmanih u Kočerinu

71 krizmanih u Kočerinu

13 Srpanj 2020

ŠIROKI BRIJEG - Budući da je u posljednji trenutak svoj dolazak otkazao mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski, na svečanom misnom slavlju u crkvi svetih Petra i Pavla u Kočerinu u nedjelju...

Novi biskup: Petar Palić umjesto Ratka Perića

Novi biskup: Petar Palić umjesto Ratka Perića

11 Srpanj 2020

MOSTAR - Petar Palić, dosadašnji Hvarski biskup i Glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije imenovan je za Mostarsko-duvanjskog biskupa i Apostolskog aministratora Trebinjsko-mrkanske biskupije. Rođen je u Prištini, 3. srpnja 1972.,...

Novi slučaj zaraze koronavirusom u Širokom Brijegu

Novi slučaj zaraze koronavirusom u Širokom Brijegu

11 Srpanj 2020

ŠIROKI BRIJEG - U protekla 24 sata u Županiji Zapadnohercegovačkoj na prisustvo koronavirusa testirano je devet osoba.Pozitivna je jedna ženska osoba iz Širokog Brijega. Na području ŽZH na prisustvo koronavirusa...

Pokrenuta peticija u Međugorju

Pokrenuta peticija u Međugorju

11 Srpanj 2020

MEĐUGORJE - ''Ovim putem Vam se obraćamo zahtjevom da što prije (na prvoj sjednici Vijeća ministara) dozvolite ulazak stranih državljana iz zemalja koja nisu žarista COVID 19 koji imaju namjeru...

Od danas na snazi posebni uvjeti za bh. građane koji žele u Hrvatsku

Od danas na snazi posebni uvjeti za bh. građane koji žele u Hrvatsku

11 Srpanj 2020

ZAGREB - Granična policija BiH je dobila obavijest od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske o novim uputama za osobe koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, a koje će se...

Mostarska biskupija: Petar Palić umjesto Ratka Perića?

Mostarska biskupija: Petar Palić umjesto Ratka Perića?

11 Srpanj 2020

MOSTAR - Ime novog biskupa trebalo bi biti obznanjeno danas (subota) u podne, a prema našim saznanjima novi biskup nije s teritorija Bosne i Hercegovine. Kako doznajemo iz dobro obaviještenih...

U Širokom Brijegu nema više oboljelih, u Grudama jedna pozitivna osoba

U Širokom Brijegu nema više oboljelih, u Grudama jedna pozitivna osoba

10 Srpanj 2020

 ŠIROKI BRIJEG - Zavod za javno zdravstvo ŽZH priopćio je  da je jučer testirana jedna muška osoba iz Gruda na prisustvo koronavirusa, čiji je nalaz pozitivan. Tri osobe iz Širokog...