Preuzmi player

ŽZH i SBŽ pobjednici u planiranju i upravljanju razvojem

zhzŠIROKI BRIJEG - Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP) proglasio je, na osnovu procjene kapaciteta županija za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini, pobjednike u planiranju i upravljanju razvojem, a to su Srednjobosanska (SBŽ) i Zapadnohercegovačka županija.

Procjena kapaciteta županija za planiranje i upravljanje razvojem je sustav mjerenja napretka ostvarenog u provođenju procesa strateškog planiranja i upravljanja razvojem. Prate se četiri skupine kriterija procjene. To su status strateških dokumenata, implementacija strategije, strukture za upravljanje razvojem te izvještavanje i uključenost županijskih skupština u razvojne procese. Svi ti kriteriji doprinose konačnoj ocjeni, odnosno indeksu.
Projektni odbor ILDP-a, zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini, proglasio je pobjednike na osnovu provede procjene. Srednjobosanska županija dobila je nagradu za najbolji sustav, za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini, indeksom od 95 posto.

Kako je kazao, u ime Srednjobosanske županije, Muhamed Softić ta županija ostvarila je u posljednje dvije godine značajne rezultate u rastu indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem. Osvojila je nagrade za prvo i drugo mjesto u kategoriji uspostavljenosti sustava planiranja i upravljanja razvojem.

– Taj vid nagrade nas motivira da, iz godine u godinu, budemo još bolji – rekao je. Podsjećanja radi, SBŽ dobila je nagradu za najveći rast indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem u 2018. godini. Nagradni fond od 80.000 USD Srednjobosanska županija iskoristila je za implementiranje uvođenja E-pisarnice. Za ovu godinu planiraju kandidirati projekt nabave CT uređaja, za JU Bolnica za plućne bolesti Travnik.

– Treba naglasiti da je Tuzlanska županija bolje rangirana sa 97 posto indeksa, ali je u toj kategoriji u 2018. godini već dobila financijsku nagradu za sufinanciranje provedbe projekta iz Akcijskog plana. Prema ranijoj odluci ILDP projektnog odbora ista županija u istoj kategoriji ne može dva puta dobiti nagradu te je nagrada za 2019. godinu pripala Srednjobosanskoj županiji – naglašeno je.
Koordinator Županijskog odbora za razvoj TŽ Senad Ovčina kaže da su rezultati koje Tuzlanska županija postiže rezultat timskog rada i posvećenosti svih sudionika u procesu.

– ILDP projekt i njegovo osoblje imali su značaj za Tuzlansku županiju i ostvarivanje tih rezultata. Po procjeni stanja procesa planiranja i upravljanja razvojem u Tuzlanskoj županiji, vidljiv je ogroman napredak od 2014. godine (23 posto indeksa) do 2019. godine (97 posto indeksa).

Suradnjom i trudom ostvaren je značajan transfer znanja u toj oblasti, što je omogućilo Tuzlanskoj županiji lidersku poziciju – kazao je Ovčina. Nagradu za najveći rast indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem u 2019. godini dobila je Zapadnohercegovačka županija (rast indeksa sa 83 posto u 2018. na 94 posto u 2019.).
Ivan Jurilj iz Zapadnohercegovačke županije naglašava da je nagrada priznanje za nastojanja da se uspostavi učinkovit sustav planiranja i razvoja, sve radi poboljšanja i podizanja kvalitete života u toj županiji.

– Zapadnohercegovačka županija uložila je napor u kvalitetnije ozračje za razvoj. Nagrada je svojevrsno priznanje da smo na dobrom putu. Najveći izazovi u procesu planiranja i upravljanja razvojem svakako su još nedovoljno razvijeni kapaciteti za upravljanje razvojem na svim razinama te nedostatak novca za razvoj instrumenata potpore da bi se razvojni procesi ubrzali i postigli još bolji rezultati – objasnio je.

Kako se ističe u priopćenju za javnost, dosad je ostvaren napredak u uspostavljenosti sustava za upravljanje razvojem, a u razdoblju koje slijedi u većini županija fokus će se moći preusmjeriti na osiguranje održivosti i kreiranje pozitivnih efekata na život stanovništva.

Predstavnik ILDP-a Nasir Nalić čestitao je predstavnicima svih županija, posebno onih za koje smatra da su već u velikoj mjeri osigurali kontinuirano odvijanje procesa i održivost postignutih rezultata.

– To su Tuzlanska županija, Srednjobosanska županija, Zapadnohercegovačka županija, Sarajevska županija te Zeničko – dobojska županija. Uvjeren sam da će i ostale županije, već tijekom ove godine, napraviti pozitivne iskorake – kazao je Nalić, priopćio je UNDP BiH.

0
0
0
s2sdefault

DRUŠTVO

Troje novozaraženih u Širokom Brijegu

Troje novozaraženih u Širokom Brijegu

12 Kolovoz 2020

ŠIROKI BRIJEG - U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na nazočnost koronavirusa testirane su 22 osobe. Registrirano je pet novozaraženih osoba i to : dvije muške i jedna ženska...

31. "Široki info"

31. "Široki info"

11 Kolovoz 2020

ŠIROKI BRIJEG - Poštovani čitatelji, pred vama je novi 31. broj informativnog biltena „Široki info“. Bilten izlazi godinu dana nakon prošlog broja, već tradicionalno pred sami Dan grada i blagdan Velike...

Herceg: Učenici u školske klupe, studenti na fakultete

Herceg: Učenici u školske klupe, studenti na fakultete

11 Kolovoz 2020

MOSTAR - Učenici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) novu školsku godinu započet će 7. rujna u učionicama i školskim klupama, kazao je za Fenu predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg. "Nakon što...

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar  preminuo  muškarac iz Mostara

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminuo muškarac iz Mostara

11 Kolovoz 2020

MOSTAR - U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u ranim jutarnjim satima preminuo je muškarac iz Mostara rođen 1945. godine. Na bolničkom liječenju trenutno su 24 bolesnika,...

Jedna novozaražena osoba iz Gruda

Jedna novozaražena osoba iz Gruda

11 Kolovoz 2020

ŠIROKI BRIJEG - U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na koronavirus testirano je 25 osoba. Registrirana je jedna novozaražena muška osoba iz Gruda, dok su se dvije osobe...

U proteklih 48 sati još dvije novooboljele osobe u ŽZH

U proteklih 48 sati još dvije novooboljele osobe u ŽZH

10 Kolovoz 2020

ŠIROKI BRIJEG - U proteklih 48 sati na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano 7 osoba. Registrirano je 2 novooboljelih na prisustvo koronavirusa u Županiji Zapadnohercegovačkoj, i to jedna...

Zatvoren Dječji vrtić Grude

Zatvoren Dječji vrtić Grude

07 Kolovoz 2020

GRUDE - Dječji vrtić Grude zatvoren je do daljnjega jer je jedna djelatnica pozitivna na koronavirus. Putem Facebooka su obavijestili roditelje da su iz mjera predostrožnosti te po uputi nadležnih službi...

Osam novozaraženih u Širokom Brijegu

Osam novozaraženih u Širokom Brijegu

07 Kolovoz 2020

GRUDE - U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na nazočnost koronavirusa testirano je 28 osoba. Registrirano je 12 novozaraženih osoba i to iz Širokog Brijega 8 od toga 4...

Započele Devetnice Velikoj Gospi

Započele Devetnice Velikoj Gospi

07 Kolovoz 2020

ŠIROKI BRIJEG - Uz nazočnost mnoštva vjernika sinoć je na platou ispred crkve UBDM na Širokom Brijegu započela Devetnica Velikoj Gospi. Molitveni program Devetnice svake večeri započinje u 18 sati krunicom,...