Preuzmi player

covic1ŠIROKI BRIJEG - Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović kazao je nakon pregovora o izmjenama Izbornog zakona u Neumu da postoje još tri modela koja su u fazi pokušaja usuglašavanja, jalja RTV-HB.

„Moje uvjerenje da ćemo to u Neumu okončati nije došlo do konačnog izražaja, ali mnogo toga je stavljeno na stol po sva četiri elementa naših dogovora. Želja je bila da provedemo sporazum iz Mostara i na neki način damo jasan odgovor oko tog legitimnog predstavljanja u Predsjedništvu i Domu naroda kako bi se provele sve presude Suda u Strasbourgu i Suda BiH“.

„Određen iskorak postoji, ostalo je još razlika koje treba usuglasiti. Ovo je prvi put da smo na stol stavili konkretno sve prijedloge i inicijative, a do sada ih je samo stavljao HDZ i predstavnici hrvatskog naroda. Mi smo po sve četiri točke, naročito oko Izbornog zakona i rješenja problema Doma naroda dali konkretan prijedlog, ali smo ovog puta dobili i pisane prijedloge drugih kolega“ kazao je dr. Čović.

On je istaknuo da je prvi put s bošnjačke strane predložen jedan model, tako da postoje tri modela koja su u fazi pokušaja međusobnog usuglašavanja, a ističe da je važno što se rasčistilo otvoreno pitanje da li je ono što se predlaže u skladu s EU standardima i Venecijskom komisijom.

„Sad kako dalje, to je pravo pitanje. Ovaj format je završen. Nama se ostavlja mogućnost, zbog aktualne političke situacije, da sami nastavimo razgovore sedam do deset dana i da približimo stavove oko modela za izbor Predsjedništva, odnosno Doma naroda. Ako bismo to usuglasili, mislim da bismo se mnogo lakše dogovorili. Ja o svom optimizmu neću govoriti, jer je on potrošen u proteklih šest mjeseci“,  poručio je predsjednik Čović.

On je dodao da više nema smisla da se razgovara s ljudima s kojima su se do sada vodili pregovore, već da očekuje da netko od pridošlih kolega organizira sastanak, gdje će se pokušati doći do dogovora. Čović je istaknuo da su predložili elektorski model iz dvije izborne liste.

„Jutros smo predlagali elektronski model u Federaciji BiH s dvije izborne liste. Dobili smo onda i prijedlog s bošnjačke strane. Mislim da uz jedan ozbiljan rad da smo ovo uradili prije šest mjeseci, danas bismo imali dogovor. Oko Doma naroda mi smo predlagali 16 plus 1 model, da 16 ide po modelu brojnosti, a da 17-og biraju sve županije. Što se tiče reduciranja ovlasti, mi smo ponudili rješenja na koje nismo dobili odgovor“, poručio je predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

hdzMOSTAR- U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana je 27. redovita sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH. Ključno političko pitanje reforme izbornog zakonodavstva i rješavanje najveće postdaytonske političke krize bila je u fokusu današnje sjednice. U okolnostima kada su izrijekom sve bošnjačke stranke napustile pregovore oko reformskog procesa na današnjoj sjednici razgovaralo se o nastavku daljnjih koraka.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo HDZ-a BiH usvojilo je sljedeće zaključke. 

1. Pozivamo sve političke stranke u BiH da preuzmu političku odgovornost u situaciji kada svojim potezima dovode budućnost države Bosne i Hercegovine u pitanje. Žurni nastavak pregovora vezano za izmjene Izbornog zakona je nužna pretpostavka stabilizacije i nastavka euroatlanstkog puta BiH.

2. Zahvaljujemo međunarodnim partnerima SAD/EU na uloženim naporima u pregovaračkom procesu te ih potičemo da svojim proaktivnijim pristupom onemoguće daljnje blokade od strane bošnjačkih stranaka u Federaciji. Smatramo kako iznošenje maksimalističkih zahtjeva i težnje za radikalnim promjenama Ustava koje su u suprotnosti s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i Aneksom IV. istoga, omogućavaju daljnju političku destabilizaciju.

3. Osuđujemo unitarističke i separatističke politike koje razgrađuju nastavak političkog dijaloga. Sukob ova dva koncepta koji danas doživljava kulminaciju jednako razgrađuje državu BiH i produbljuje podjele. Retorika prijetnje, straha i sukoba koju koriste je apsolutno neprihvatljiva i ovim putem je oštro osuđujemo.

4. Konstitutivnost triju naroda i njihovo legitimno predstavljanje je temelj Daytonskog-pariškog mirovnog sporazuma. Bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti koju je upravo Ustavni sud BiH označio kao natkrovljujućim načelom, kao i nasrtaji na legitimno političko predstavljanje, znače rušenje ustavnog poretka BiH i Daytonskog sporazuma. Sve anomalije političkog sustava koje se reflektiraju kroz diskriminaciju i političku majorizaciju moraju biti otklonjene i usklađene kroz reformu izbornog zakonodavstva.

GV Topic

ŠIROKI BRIJEG - Gradsko vijeće Širokog Brijega održat će 10. sjednicu u ponedjeljak, 22. studenog 2021., s početkom rada u 10 sati. Sjednica će se održati u Gradskoj vijećnici. Za sjednicu je predložen sljedeći dnevni red:
1. Usvajanje Zapisnika s 9. sjednice Gradskog vijeća;
2. Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Širokog Brijega od 1.1.2021. do 31.12. 2021. godine;
3. Nacrt Proračuna Grada Širokog Brijega za 2022. godinu;
4. Prijedlog Odluke o pristupanju izradi drugih izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja gradskog područja „Vrace“ Široki Brijeg;
5. Prijedlog Odluke o raspisivanju natječaja za dodjelu stipendija deficitarnih zanimanja u akademskoj 2021/22 godini;
6. Prijedlog Odluke o davanju ovlaštenja za zaključivanje ugovora o zakupu s JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar;
7. Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o zamjeni nekretnina;
8. Prijedlog Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva na građevinskom zemljištu u korist:
a) Marka Rezića sina Željka iz Donjeg Crnča;
b) Anđelke Zeljko kći Ante iz Širokog Brijega;
c) Ivana Vrljića sina Ilije iz Dobriča;
d) Jasne Milićević kći Vlade iz Čitluka;
9. Prijedlog Rješenja o utvrđivanju prijedloga za imenovanje člana Školskog odbora Druge osnovne škole;
10. Prijedlog Zaključka o pripremi projekta uređenja područja gradskog bazena;
11. Informacija o kategorizaciji lokalnih cesta u regionalne ceste na području Grada Širokog Brijega u 2021. godini;
12. Vijećnička pitanja, primjedbe i prijedlozi.

covic orasje2ORAŠJE - Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović proglašen je počasnim građaninom Općine Orašje. Javno priznanje dodijeljeno je na održanoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana Općine Orašje, zbog izuzetnih zasluga i doprinosa razvitku i ugledu Općine Orašje.

Program obilježavanja započeo je danas kada su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na spomen obilježjima u gradskom parku u Orašju. Nakon polaganja vijenaca, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, koja je uz općinske vijećnike, dužnosnike iz Posavske Županije i njezinih općina, okupila i brojne dužnosnike svih razina izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH i BiH te goste iz Republike Hrvatske.

Riječima dobrodošlice na početku svečane sjednice, prisutne je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Orašje Stanko Vincetić, dok je načelnik Marijan Oršolić čestitao svojim sugrađanima Dan općine, te potom govorio o općinskom razvoju i realiziranim projektima kao i planovima za buduće razdoblje. 

Nakon obraćanja uslijedila je dodjela javnih priznanja, zahvalnica, zlatnih plaketa i proglašenja počasnog građanina.

Javno priznanje „Počasni građanin Općine Orašje u 2021. godini“ dodjeljeno je dr. Draganu Čoviću, zbog izuzetnih zasluga i doprinosa razvitku i ugledu Općine Orašje, dok je „Plaketa Općine Orašje“, dodjeljena poduzetniku Dragi Živkoviću iz Kostrča i Županijskoj bolnici Orašje, za osobite uspjehe u radu i djelovanju kojima su doprinijeli razvitku i ugledu Općine Orašje.

Obraćajući se, predsjednik Čović se zahvalio na priznanju, čestitao je Dan općine i na razvoju općine, naglasivši kako će Općinu Orašje i planirane projekte i dalje podupirati dužnosnici na svim razinama vlasti.

„Da nije bilo naših branitelja, da nije bilo mudrosti i organiziranosti hrvatskog naroda teško bi mi danas bili ovdje zajedno. Sve ono što treba reći na ovoj svečanoj sjednici već je rečeno, ja vas samo mogu jos ohrabriti, sve ono što osmislimo bit će i provedeno, sve ono što propustimo ne možemo očekivati da netko za nas uradi“, istaknuo je dr. Čović.

„Općina Orašje je danas jedno posebno mjesto na ponos i s jedne i s druge strane Save. Istina, Posavska županija koja je sužena na tri općinske cijeline, Odžak, Domaljevac i Orašje je mnogo šira od toga prostorno. Ja sam uvjeren da svojim djelovanjem i kroz ovu Svečanu sjednicu danas možemo osnažiti čitav ovaj prostor. Hvala svima onima, na različitim funkcijama, koji su u zadnjih tridesetak godina, koliko ja dolazim ovdje i Orašje vjerovali da mi možemo napraviti puno više od onoga što smo napravili. Hvala i onima koji kritiziraju naš rad, nas to ohrabruje i treba uvijek čuti i saslušati i te stvari prilagođavati, ali nikada nas ne smije sputavati. Mi moramo vidjeti ispred sebe. Da nismo tako gledali zadnjih tridesetak godina teško bi mi danas sjedili ovdje. S te strane sam ponosan da sam mogao biti vjerodostojan u toj politici, i danas kada ste pozdravljali ovdje sve naše prijatelje i naše branitelje i gospodarsrvenike, mogli ste čuti da s ovog područja Posavskog imate i državnog ministra i parlamentarca na državnoj razini, federalnog mimistra koji je u Domu naroda“, kazao je predsjednik Čović.

„Došlo je vrijeme da moramo raditi svoj posao, mi smo se izborili zadnjih 20 godina da ne nestanemo kao politički narod, a to je jasno značilo da moramo preuzeti na sebe odgovornost i izgraditi sve institucije o kojima govorimo. Ustavna nadležnost za najveći dio životnih pitanja su u Županiji i Općini, zato sve aktivnosti za razvoj posavskih općina moramo osmisliti sami i budite uvjereni da će te imati potporu sa entitetske i državne razine vlasti ili Republike Hrvatske.

Završeni su ključni projketi infrastrukture kad su u pitanju ovi prostori, most na Svilaju i prometnica koja će biti europska prometnica. I dalje trebamo graditi infrastrukturu.

Osposobimo mlade ljude da znaju slijediti ono što je naš cilj, da nismo znali prepoznati iskušenja u politici koja hrvatski narod kao najmalobrojniji ima, ne bi danas pričali o svojoj ravnopravnosti u BiH.

Ne bi se u Republici Hrvatskoj svi od reda zalagali da osiguramo tu ravnopravnost, a naš cilj je vrlo jasan bio i ostao, naš dom, naš narod i naša domovina. Taj cilj se treba u cjelosti realizirati i kroz našu Posavinu. I dalje ću s radošću dolaziti ovdje i pomagati da zajednio gradimo prostor koji je danas vidno izložen različitim opstrukcijama političke moći u BiH. Nastavit ćemo se boriti i izborit ćemo se za naše elemente ravnopravnosti i spriječiti one koji na različite načine žele podijeliti BiH“, zaključio je predsjednik Čović.

Prije svečane sjednice, predsjednik Čović sa izaslanstvom dužnosnika HDZ-a BiH posjetio je franjevački samostan u Tolisi, gdje ih je dočekao gvardijan samostana fra Mario Jurić te Županijsku bolnicu Orašje gdje ih je dočekao ravnatelj dr. Perica Jelečević.

POLITIKA

Sabor HDZ-a BiH jednoglasno potvrdio dr. Dragana Čovića za predsjednika HDZ-a BiH

Sabor HDZ-a BiH jednoglasno potvrdio dr. Dragana Čovića za predsjednika HDZ-a BiH

on Ponedjeljak, 08 Svibanj 2023

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović nastavit će voditi HDZ BiH u narednom četverogodišnjem mandatu, jednoglasno su potvrdili izaslanici HDZ-a BiH na XIV. Saboru koji se održava danas...

Širokobriješkim ugostiteljima produženo radno vrijeme

Širokobriješkim ugostiteljima produženo radno vrijeme

on Petak, 02 Prosinac 2022

ŠIROKI BRIJEG - Na temelju članka 13. Pravilnika o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području Županije Zapadnohercegovačke (Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke br: 25/19) gradonačelnik Grada Širokog Brijega donio je ZAKLJUČAK o...

Prijedlog Zaključka o usvajanju projektirane trase brze ceste Mostar - Široki Brijeg – Grude - RH

Prijedlog Zaključka o usvajanju projektirane trase brze ceste Mostar - Široki Brijeg – Grude - RH

on Utorak, 20 Rujan 2022

ŠIROKI BRIJEG - Gradsko vijeće Širokog Brijega održat će 18. sjednicu u srijedu, 21. rujna 2022., s početkom rada u 10 sati. Sjednica će se održati u Gradskoj vijećnici.Za sjednicu je...

Osnivanje JP „Plinovod Južna interkonekcija“ d. o. o

Osnivanje JP „Plinovod Južna interkonekcija“ d. o. o

on Srijeda, 31 Kolovoz 2022

ŠIROKI BRIJEG - Na 134. sjednici Vlada ŽZH-a je, između ostalog, utvrdila tekst Prijedloga Odluke o osnivanju Javnog poduzeća „Plinovod Južna interkonekcija“ d. o. o i istu uputila u skupštinsku proceduru....

GIP Široki Brijeg: Poziv građanima za glasanje putem mobilnog tima

GIP Široki Brijeg: Poziv građanima za glasanje putem mobilnog tima

on Srijeda, 24 Kolovoz 2022

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ŽUPANIJA ZAPADNOHERCEGOVAČKA GRAD ŠIROKI BRIJEG  Gradsko izborno povjerenstvo  Broj. 01- 48/22 Široki Brijeg, 22. 08. 2022. Godine Gradsko izborno povjerenstvo Široki Brijeg obavještava...

Plaćeno političko oglašavanje

Plaćeno političko oglašavanje

on Nedjelja, 21 Kolovoz 2022

Termini u programu RŠB-a u vrijeme predizborne kampanje za PLAĆENO POLITIČKO OGLAŠAVANJE političkih subjekata:- blok 1: od 10,30 do 11 sati- blok 2: od 16,30 do 17 sati- blok 3:...

Neposredno obraćanje političkih subjekata

Neposredno obraćanje političkih subjekata

on Nedjelja, 21 Kolovoz 2022

IZBORI 2022. – NEPOSREDNO OBRAĆANJE POLITIČKIH SUBJEKATA22. 9. (četvrtak):14,30 – 14,33 Stranka za BiH14,38 – 14,41 SDS14,46 – 14,49 PDP14,54 – 14,57 LS BiH15,02 – 15,05 Za pravdu i red...

Cjenik - Izbori 2022.

Cjenik - Izbori 2022.

on Petak, 12 Kolovoz 2022

Plaćeno oglašavanje pol. subjekata – Izbori 2022. Emitiranje spotova- do 15 sec. 8 KM- do 30 sec. 10 KM- do 45 sec. 12 KM- do 60 sec. 15 KM- preko...

Prijedlog Odluke o dodjeli javnog priznanja Zlatna plaketa 'Grb Grada Širokog Brijega'

Prijedlog Odluke o dodjeli javnog priznanja Zlatna plaketa 'Grb Grada Širokog Brijega'

on Četvrtak, 21 Srpanj 2022

ŠIROKI BRIJEG - Gradsko vijeće Širokog Brijega održat će 16. sjednicu u utorak, 26. srpnja 2022., s početkom rada u 10 sati. Sjednica će se održati u Gradskoj vijećnici. Za sjednicu...

deneme bonusu veren siteleren güvenilir slot sitelerivbetcasibombetkomcasibomcasibomcasibomikimisli girişmarsbahisbycasino1xbetDeneme bonusudeneme bonusu veren siteleren güvenilir slot sitelerivbetcasibombetkomcasibomcasibomcasibomikimisli girişmarsbahisbycasino1xbetDeneme bonusu
izmir ambarmuğla nakliyatreplika saatuc satın alodunpazarı emlakEtimesgut evden eve nakliyatcasibombatman evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatantika alanlarAntika mobilya alanlarantika eşya alan2. el kitap alan yerlertekne kiralamaizmir ambarmuğla nakliyatreplika saatuc satın alodunpazarı emlakEtimesgut evden eve nakliyatcasibombatman evden eve nakliyattuzla evden eve nakliyatantika alanlarAntika mobilya alanlarantika eşya alan2. el kitap alan yerlertekne kiralama