Preuzmi player

zastavaeuSARAJEVO - Veleposlanici Europske unije podržali su prijedlog Europske komisije o pružanju tri milijarde eura makrofinancijske pomoći za deset država susjedstva kako bi im se pomoglo u suočavanju s ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa.

-Države susjedstva naši su najbliži partneri, a sada više nego ikad, nužno je držati se zajedno i pokazati solidarnost u rješavanju ekonomskih i društvenih utjecaja te globalne krize - kazao je ministar financija Hrvatske Zdravko Marić.

Financijska pomoć bit će osigurana u formi zajma pod vrlo povoljnim uvjetima. Tako je za Albaniju osigurano 180 milijuna eura, za Bosnu i Hercegovinu 250 milijuna eura, za Gruziju 150 milijuna eura, Jordanu 200 milijuna eura, Kosovu i Moldaviji po 100 milijuna eura, Crnoj Gori 60 milijuna, Republici Sjevernoj Makedoniji 160 milijuna, Tunisu 600 milijuna i Ukrajini 1,2 milijarde eura.

Sredstva su namijenjena za pomoć državama da se izbore s neposrednim financijskim problemima nastali kao posljedica izbijanja pandemije, navedeno je.

Zajedno s podrškom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sredstva će pomoći u povećanju makroekonomske stabilnosti i omogućavanju zaštite građana te ublažavanja negativnih socio-ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Sredstva će biti na raspolaganju dvanaest mjeseci i bit će isplaćena u dvije rate. Maksimalan prosječan rok otplate zajma bit će 15 godina. Pomoć će biti ovjerena memorandumom o razumijevanju koji će biti dogovoren između svake zemlje partnera i Komisije.

Odluku je potrebno da usvoje još i Europski parlament i Vijeće Europske unije prije nego što bude mogla stupiti na snagu.

0
0
0
s2sdefault

poljop

ŠIROKI BRIJEG -  U cilju informiranja što većeg broja postojećih i potencijalnih poljoprivrednih proizvođača te drugih zainteresiranih osoba o mogućnostima ulaganja u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je izradilo informativne letke o pojedinačnim mjerama u okviru Programa poticaja, kao i o Projektu razvoja ruralne konkurentnosti – RCDP koji se provodi u saradnji sa IFAD-om.

Letci za preuzimanje u pdf formatu:

Podrška proizvodnjama;
Podrška investicijama u saradnji sa Razvojnom bankom Federacije BiH;
Podrška investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije;
Program razvoja ruralne konkurentnosti – Kako unaprijediti uvjete života na selu

sirokibrijeg.ba

0
0
0
s2sdefault

lager

POSUŠJE - Lista tvrtki s najvećim iskazanim neto profitom u Federaciji BiH za prošlu godinu ne razlikuje se puno od one za 2018., osim velikog skoka tvrtke Lager iz Posušja. Portal Klix.ba donosi službene informacije Financijsko-informatičke agencije koje su u petak objavile bonitetne kompanije LRC i Bisnode. Najveću dobit u prošloj godini ponovo je ostvarilo Javno preduzeće Autoceste FBiH s više od 133 milijuna KM. Iskazani profit za 16 milijuna je veća nago raniju godinu. Na drugoj poziciji je kompanija Lager iz Posušja, veliki trgovac građavinskim strojevima, sa 115 milijuna KM dobiti. Prošla godina bila je izrazito uspješna za ovu kompaniju jer je dobit u samo jednoj godini porasla za 70 milijuna KM. Lager je prošle godine bio rangiran na 6. poziciji, a sada je najprofitabilnija privatna kompanija u BiH. Treći je trgovački lanac Bingo s profitom od 93 milijuna KM. Bingo je u 2019. godini povećao dobit s 76 na 93 milijuna KM, ali izubio drugu poziciju na ovoj ljestvici.
Četvrti je BH Telecom sa 47 milijuna KM dobiti. Državni gigant telekomunikacijski usluga uz pad prihoda bilježi i stalni pad profita, 2018. godinu završili su na trećoj poziciji.
Peti je Premiere World Sport iz Čitluka, najveća bh. kladioničarska kuća, s profitom od 44 milijuna KM. Značajnu dobit iskazuju i Ceste Federacije BiH s 44 miliona KM, još jedna javna kompanija.
Sedmu poziciju zauzima CC HBC B-H, bh. predstavništvo svjetskog giganta Coca-Cole, s profitom višim od 30 milijuna KM. Osmi je trgovački lanac FIS sa skoro 30 milijuna KM, a deveti širokobriješki FEAL s 25 milijuna profita. Listu kompanija koje su najbolje poslovale u prošloj godini zatvara Violeta iz Gruda s profitom od 25 milijuna KM.

0
0
0
s2sdefault

IMG 1509

ŠIROKI BRIJEG - Pozivaju se pčelari s područja Širokog Brijega da ažuriraju podatke za pčelinji registar u skladu s Pravilnikom o pčelarstvu. Dužni ste u roku od 14 travnja do 15. svibnja tekuće godine dostaviti podatke o pčelinjacima. Obrasce možete preuzeti na porti Gradske uprave Široki Brijeg.
Za sve informacije i nejasnoće obratite se na brojeve telefona ureda za RPG: 039/702 850 i 039/702 851.

0
0
0
s2sdefault

GOSPODARSTVO

Gospodarski forum u Žepču

Gospodarski forum u Žepču

Utorak, 07 Rujan 2021

ŠIROKI BRIJEG - Grad Široki Brijeg kao grad-prijatelj Općine Žepče sudjeluje u organizaciji Gospodarskog foruma koji će se održati 15. 10. 2021. godine u Žepču. Radi se o međunarodnom, jednodnevnom događaju...

Ćosić: "EU financira projekte u vrijednosti oko dva milijuna eura"

Ćosić: "EU financira projekte u vrijednosti oko dva milijuna eura"

Subota, 13 Ožujak 2021

LJUBUŠKI - „U Županiji Zapadnohercegovačkoj trenutno se provodi pet projekata financiranih od strane Europske unije kroz programe prekogranične suradnje u ukupnoj vrijednosti od oko dva milijuna eura, od čega su tri...

„Adriatic Outdoor Adventure“

„Adriatic Outdoor Adventure“

Petak, 12 Ožujak 2021

LJUBUŠKI - U ljubuškom hotelu Bigeste danas će se održati predstavljanje foruma aktivnog turizma pod nazivom „Adriatic Outdoor Adventure“. Spomenuti forum se organizira u okviru „Cycling Rural“ projekta, financiranog od...

Od travnja letovi između Züricha i Mostara

Od travnja letovi između Züricha i Mostara

Petak, 12 Ožujak 2021

MOSTAR - Putnička agencija ISG Travel iz Züricha od travnja će uspostaviti zračnu liniju između spomenutog švicarskoga grada i Mostara. Zrakoplov na liniji Zürich-Mostar-Zürich trebao bi letjeti svakog petka i nedjelje,...

U Federaciji lani registrirano 39 posto manje novih automobila

U Federaciji lani registrirano 39 posto manje novih automobila

Subota, 13 Veljača 2021

SARAJEVO - U Federaciji BiH je prošle godine registrirano ukupno 671.369 motornih vozila, što je za 245 manje u odnosu na 2019. godinu, kada ih je ukupno bilo 671.614. Od...

Održana deveta sjednica Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Županiji Zapadnohercegovačkoj

Održana deveta sjednica Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Županiji Zapadnohercegovačkoj

Četvrtak, 28 Siječanj 2021

ŠIROKI BRIJEG - U srijedu, 27. siječnja 2021. godine u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke, održana je deveta sjednica Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Županiji Zapadnohercegovačkoj čiji su...